Grécko nutne potrebuje peniaze, vydá mimoriadne krátkodobé poukážky

09.11.2012 Celý región

Atény 9. novembra (TASR) - Zadlžené Grécko sa rozhodlo na budúci týždeň vydať pokladničné poukážky s mimoriadne krátkou lehotou splatnosti v nádeji, že získa dostatok financií na vyrovnanie dlhu splatného v nasledujúcich dňoch.

Podľa dnešných informácií gréckej agentúry pre riadenie dlhu vydajú Atény v utorok (13. 11.) štvortýždňové pokladničné poukážky v hodnote 2,1 miliardy eur a 13-týždňové poukážky v hodnote 1 miliardy eur. Sú to pokladničné poukážky s najkratšou lehotou splatnosti od roku 2010, keď sa začala grécka dlhová kríza a krajina bola odstavená od trhu dlhodobých dlhopisov.

Grécku sa totiž pravdepodobne nepodarí už na budúci týždeň získať súhlas ministrov financií eurozóny s uvoľnením ďalšej tranže záchranného úveru, s čím pôvodne krajina počítala. Peniaze pritom potrebuje do 16. novembra, čo je termín splatnosti 3-mesačných pokladničných poukážok v hodnote 5 miliárd eur.

Grécka vláda verí, že dopyt na plánovanej aukcii prekoná ponuku, čo by znamenalo, že krajina získa dostatok peňazí na splatenie spomínaného dlhu.
 

Vyberte región